nieuws
kalender
groepen

Archief

facebookTwitterYoutubeFlickr

Nieuws/thema’s:

Te land, ter zee en in de lucht

Het was heerlijk weer, dus we hadden een keer buitengym!

Deze diashow vereist JavaScript.

We zijn met het thema ‘te land, ter zee en in de lucht’ begonnen! We werken vanuit het boek “Op reis” van Aaron Becker. In dat tekstloze prentenboek staat een meisje centraal. Dat meisje tekent een rode deur en ontsnapt daardoor aan de verveling van een grijze wereld. We verwoorden onze fantasie door er verhalen over te schrijven. Vanuit die verhalen maken we reisfolders die weer gebruikt kunnen worden in onze spelhoek: het reisbureau. Hieronder vindt u wat foto’s van het planbord:

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook zijn we op schoolreisje naar Duinrell geweest. Het was een gezellige dag!

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto’s van de Koningsspelen zijn hier te vinden.

“Groei en bloei”

Het thema waar we na de voorjaarsvakantie mee zijn gestart heet “groei en bloei”. Met de lente zien we van alles veranderen in de natuur. Bomen en planten staan in bloei en bollen en knollen steken hun kopje boven de grond uit. We leren hoe de seizoenen heten en wat er in elk seizoen allemaal gebeurt. Ook bekijken we de onderdelen van een plant en leren de namen. We zaaien zaden en verzorgen de plantjes. Dit doen we allemaal voor ons eigen tuincentrum, waar we ook de plantjes gaan verkopen en informatie geven aan de klanten.

Op woensdag 12 april hadden we de afsluiting van ons thema Groei en bloei. Dit deden we met een echte Plantjesmarkt. We hadden prijslijsten gemaakt zodat we wisten wat de plantjes moesten kosten. En dan natuurlijk de bedragen bij elkaar optellen en afrekenen! Wat was het druk op onze Plantjesmarkt! We verkochten plantjes die we zelf gezaaid en verpot hadden, paasversieringen en we mochten ook nog perkgoed verkopen van kwekerij Schneider. En dit alles deden we om geld op te halen voor de bibliotheek van onze school. We hebben een mooi bedrag van €126,80 opgehaald. De klanten konden tijdens de verkoping ook nog informatie lezen over de verzorging van de planten. We mogen terugkijken op een geslaagde Plantjesmarkt!

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de plantjesmarkt hebben we alvast geoefend met geld teruggeven. Daarnaast zijn we ook druk bezig om alles te verspenen en om versieringen te maken! Tot binnenkort op de plantjesmarkt!

Deze diashow vereist JavaScript.

Op woensdag 29 maart zijn we naar kwekerij Schneider geweest. Vooraf hadden we met elkaar een hoop vragen op papier gezet. Die konden we allemaal stellen. We hebben veel gezien en geleerd. We zagen verschillende machines die bijvoorbeeld aarde en zaadjes in de bakken deden. Ook waren er mensen stekjes in bakjes aan het doen. We zagen ook hoe de plantjes water kregen en hoe de kas verwarmd wordt. Aan het einde kregen we nog drinken met een paasei en tomatenplantjes mee. Kortom we kunnen terugkijken op een leuk en leerzaam bezoek.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vandaag (23 maart) hadden we een voorstelling. Het was erg leuk, want we mochten zelf ook allerlei dingen doen!

Deze diashow vereist JavaScript.

“Ik zie ze vliegen”

januari-februari 2017

Het thema ‘Ik zie ze vliegen’ hebben we voor de vakantie nog afgesloten met een quiz. Soms moesten we goed nadenken over de antwoorden, maar het ging wel goed!

Deze diashow vereist JavaScript.

Het Donkse Bos

Op een zonovergoten dinsdagmiddag zijn we lopend naar het Donckse bos gegaan om daar vogels te spotten. Een aantal kinderen was zelfs uitgedost met een verrekijker. Onderweg kwamen we al reigers, meerkoeten en merels tegen. Bij het Donckse bos stond meneer Bruin Moes al op ons te wachten. Hij zou ons het één en ander vertellen over de vogels die in het bos te zien zijn. Meneer Moes vertelde ook nog wat over de geschiedenis van het Huys ten Donck en het bos met zijn vele oude bomen. We hebben de eerste sneeuwklokjes gezien en hele mooie zwammen op een oude boom. Natuurlijk hebben we ook vogels gezien en gehoord. Van veel vogels wisten we de naam. Zo herkenden wij de halsbandparkiet, de koolmees, de pimpelmees, de kraai en de duif. We hebben zelfs een specht gezien. We hoorden dat de specht in oude bomen gaatjes maakt, op zoek naar insecten en larven. Als we goed naar boven tuurden, konden we tussen de takken door de reigers op hun nesten zien zitten. En dan is het al weer tijd om terug naar school te lopen. We kunnen terugkijken op een mooie, leerzame middag.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op donderdag 2 februari kwam juf Esmeralda nog even afscheid nemen. Als afscheid hebben we nog een mooi boeket bloemen gegeven!

Deze diashow vereist JavaScript.

Met ons thema moesten we natuurlijk ook meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling. Het was rustig met de vogels, maar gelukkig hebben we er nog wel een paar gezien!

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat foto’s van het planbord:

Deze diashow vereist JavaScript.

 

“Aan tafel!:”

november-december 2016

We zijn ons thema gestart met een toneelstuk over een moeder, kind en een pizzabezorger. Ter sprake kwam wat nu toch eigenlijk tafelmanieren zijn?  Tja een pizzapunt eet je toch gewoon met je handen. Maar wanneer eet je nu heel netjes met een vork en mes? En hoe gaat dat dan in een restaurant? Ook kwam er al snel discussie in de klas over wat is nu gezond en wat is ongezond eten? Zo mag een patatje toch best, maar ja dan wel eens in de 2 weken! En kwamen we er achter dat je gevarieerd moet eten en niet iedere dag hetzelfde.

Al gauw ontstond er het idee om de klas om te gaan toveren tot een restaurant. Hoe leuk is het dan om ook in het echt te mogen zien en ervaren hoe het eraan toe gaat in een restaurant!

Op woensdag 2 november was het dan zover……op naar het restaurant van Van der Valk Hotels in Ridderkerk.

De kinderen werden in 2-tallen ingedeeld. Een was eerst de ober en de ander de gast en daarna omgewisseld. Er werden bestellingen opgenomen, gerechten klaargemaakt, bediend met daarbij netjes aanspreken. Heel serieus allemaal. En ondertussen namen we ook een kijkje in de keuken, de koelcel en het afwasgedeelte met een super grote vaatwasser. Ook hebben we geleerd dat de koude gerechten gemaakt worden in het gedeelte dat ‘de garde’ heet en de warme gerechten in het gedeelte dat ‘de kachel’ heet.

Het was in één woord een geweldige en leerzame ervaring met elkaar! Met dank aan:

download

Deze diashow vereist JavaScript.

Restaurant De Regenboog

Op woensdag 14 december was het dan eindelijk zover! Restaurant De Regenboog werd geopend. We hebben er van genoten en heerlijk gegeten! De koks hebben de gerechten klaargemaakt en als ober mochten we ook bedienen. Dat hebben we super gedaan en ook zijn we trots op onze gasten…..die hebben zich ook voorbeeldig gedragen en keurig de rekening betaald ;-)!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Kinderboekenweek

Op woensdagmorgen kregen wij bezoek in de klas. Het was de 90-jarige mevrouw Koekenbakker. Ze vertelde dat zij ziek was geweest. Gelukkig kreeg zij bezoek van haar kleindochter. Haar kleindochter had een mandje bij zich. Mevrouw Koekenbakker verheugde zich op koekjes, fruit en ander lekkers, maar helaas de mand was gevuld met boeken. Mevrouw Koekenbakker was diep teleurgesteld en zelfs een beetje boos op haar kleindochter. Na een poosje ging ze toch maar in de mand neuzen en ontdekte dat er hele mooie boeken in de mand zaten. Een boek heeft mevrouw Koekenbakker voorgelezen aan onze groep. Het was het boek: “De grote oma talentenshow”. Het ging over een talentenshow voor opa’s en oma’s op school. Kinderen mochten hun opa’s en oma’s mee naar school nemen en die lieten dan hun talent zien. Een jongetje wist eigenlijk niet waar zijn oma nou goed in was. Toch neemt ook dit jongetje zijn oma mee en blijkt zij toch een talent te hebben; ze kan namelijk heel goed basketballen. We vonden het een heel leuk verhaal en hebben genoten van het bezoek van mevrouw Koekenbakker.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bezoek aan de Oudheidkamer

Op dinsdag 11 oktober zijn de giraffen van groep 3a naar de oudheidkamer geweest. Daar was een tentoonstelling met spullen uit grootmoederstijd. Toen we daar aankwamen werden we in 3 groepen verdeeld. Met elk groepje liep een mevrouw mee die veel wist te vertellen over de tentoonstelling. We hebben de huiskamer bekeken uit grootmoeders tijd, de school en de boeken.
In de huiskamer zagen we allemaal spullen van vroeger: een stoof en een kachel waarop vroeger ook werd gekookt. Er werd een verhaal voorgelezen uit het boek van Ot en Sien. Toen we naar de school van vroeger liepen, kwamen we nog langs de kruidenierswinkel, waar de spullen achter de toonbank nog werden gewogen. Bij de school mochten we in de bankjes zitten en op een leitje schrijven met een griffel. Als je vroeger stout was kreeg je de pechvogel. Ook werd de plak gebruikt. Een soort houten, platte lepel waarmee op je handen werd geslagen. Of je moest met een bord om je nek voorin de klas staan met een ezel erop.
Er lagen in een andere zaal allemaal oude boeken en prenten. In sommige boekjes mochten we ook even bladeren. We hebben een leuk en leerzaam uur gehad in de oudheidkamer, waar we geleerd hebben dat de school, de huiskamer en de boeken er vroeger heel anders uitzagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op woensdag 11 oktober hebben we op feestelijke wijze de Kinderboekenweek afgesloten. Naar aanleiding van  het boek “De grote oma talentenshow” hebben we opa’s en oma’s uitgenodigd om hun talent aan ons te showen. En dat hebben ze gedaan. Er werd voorgelezen en er werd verteld over fotograferen, fietsen en het maken van kleding en we mochten chocolade proeven!

Deze diashow vereist JavaScript.

Contact

contact

CBS De Regenboog
Reijerweg 60
2983 AT Ridderkerk
Tel: 0180 - 48 61 11
info_regenboog
@pcpobr.nl

Kalendar

juni 2017

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30