nieuws
kalender
groepen

Archief

facebookTwitterYoutubeFlickr

Nieuws/thema’s

Hieronder leest u alle nieuwtjes uit groep 4.

“Te land, ter zee en in de lucht!” Afbeeldingsresultaat voor vervoermiddelen ter land ter zee en in de lucht

mei-juli 2017

We zijn met het thema ‘te land, ter zee en in de lucht’ begonnen! We werken vanuit het boek “Op reis” van Aaron Becker. In dat tekstloze prentenboek staat een meisje centraal. Dat meisje tekent een rode deur en ontsnapt daardoor aan de verveling van een grijze wereld. We verwoorden onze fantasie door er verhalen over te schrijven. Vanuit die verhalen maken we reisfolders die weer gebruikt kunnen worden in onze spelhoek: het reisbureau. Ook gaan we de verschillende vervoermiddelen, die te land/ter zee of in de lucht zijn met elkaar bespreken en onderzoeken. Voor de vervoermiddelen in de lucht gaan we echt naar het vliegveld (Rotterdam The Hague Airport)!

 

“Groei & bloei!”

  Afbeeldingsresultaat voor mooie bloemen

maart-april 2017

Laat de lente maar komen……..De juf had een ingepakt pakketje meegenomen. Wat zou daar nou inzitten? Nieuwsgierig geworden en na veel raden kwamen we erachter dat het een bosje narcissen was. Natuurlijk mochten we meteen de narcis zelf gaan bekijken, leestekst erover lezen, natekenen en bijzonderheden erover op schrijven. We hebben nu al gehoord over: een kroonblad, een stamper, meeldraden, stuifmeel, nectar en insecten. Bij het uit elkaar pluizen van de bloem werd ook het vruchtbeginsel ontdekt en dat de binnenkant van een stengel wel heel stroperig aanvoelt! We gaan verder met het ontdekken van de bloemen- en plantenwereld. En hopen er veel over te leren!

Op vrijdag hadden we het juffenfeest, het was een gezellige dag. De juffen zijn erg verwend, bedankt allemaal! Foto’s van het juffenfeest zijn hier te vinden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook hebben we bruine bonen gezaaid in de klas. We gaan van onze eigen bruine boon de groei in cm vastleggen in een grafiek. En als er een verandering is dit ook beschrijven en tekenen.

Deze diashow vereist JavaScript.

“Ik zie ze vliegen!”  

januari-februari 2017
De kinderen zijn super enthousiast over ons nieuwe thema! We gaan vogels spotten en van alles leren over de vogels in de winter. Het spotten gaat de hele dag door en bij het buitenspelen gaan we op zoek. We moesten van de week al heel voorzichtig en stil zijn, want er zaten meeuwen op  het dak.
We gaan ook foto’s nemen van vogels die we spotten en die komen op de “Deze vogels heb ik gespot” krant. Hangt in de klas. We hebben al groene halsbandparkieten en de kokmeeuw in winterkleed gespot!
Er hangen ook al wat vragen op de vragenwand.
Vandaag met de vetbollen was het ook leuk. Ze hebben ze uit elkaar gehaald en gekeken wat er in zat en sommige gingen ook proeven.
En er is een nest meegenomen voor in ons onderzoek/informatiecentrum over vogels.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Nationale vogeltelling:

27-1: Dit weekend telt heel Nederland tuinvogels tijdens de 14de Nationale Tuinvogeltelling. En vandaag hebben wij dat op school gedaan! We hebben er zelfs een vogelhuisje voor op het dak gezet…..

Deze diashow vereist JavaScript.

De vogelwandeling in het donckse bos:

Op donderdag 16 feb. gingen we met onze verrekijkers en een vogelboekje op stap naar…..het donckse bos! Het was in 1 woord: geweldig! Onder begeleiding van dhr. Moes en dhr. Blok maakten we een lange wandeling door het bos. We hebben veel gezien en gehoord. Luisteren naar het mooie gezang van een zanglijster, een reiger die maar voor ons uit bleef lopen, nesten, een fazant, holletjes in de bomen van de specht….we hoorden de specht wel, maar zagen hem niet! Veel verschillende vogelsoorten kwamen we tegen, zoals: de krakeenden, de ekster, grauwe ganzen, nijlganzen, halsbandparkieten, meerkoetjes, pimpelmezen en koolmezen etc. We leerden ook over de verschillende bruggetjes in het bos: “de bootjesbrug, de walvisbrug en de spijkerbrug.” Ook werd er het een en ander verteld over de bomen, plantjes en bloemetjes (sneeuwklokjes en de winterakoniet).

Deze diashow vereist JavaScript.

 

“Aan tafel!:”

november-december 2016

We zijn ons thema gestart met een toneelstuk over een moeder, kind en een pizzabezorger. Ter sprake kwam wat nu toch eigenlijk tafelmanieren zijn?  Tja een pizzapunt eet je toch gewoon met je handen. Maar wanneer eet je nu heel netjes met een vork en mes? En hoe gaat dat dan in een restaurant? Ook kwam er al snel discussie in de klas over wat is nu gezond en wat is ongezond eten? Zo mag een patatje toch best, maar ja dan wel eens in de 2 weken! En kwamen we er achter dat je gevarieerd moet eten en niet iedere dag hetzelfde.

Al gauw ontstond er het idee om de klas om te gaan toveren tot een restaurant. Hoe leuk is het dan om ook in het echt te mogen zien en ervaren hoe het eraan toe gaat in een restaurant!

Op vrijdag 4 november was het dan zover……op naar het restaurant van Van der Valk Hotels in Ridderkerk.

De kinderen werden in 2-tallen ingedeeld. Een was eerst de ober en de ander de gast en daarna omgewisseld. Er werden bestellingen opgenomen, gerechten klaargemaakt, bediend met daarbij netjes aanspreken. Heel serieus allemaal. En ondertussen namen we ook een kijkje in de keuken, de koelcel en het afwasgedeelte met een super grote vaatwasser. Ook hebben we geleerd dat de koude gerechten gemaakt worden in het gedeelte dat ‘de garde’ heet en de warme gerechten in het gedeelte dat ‘de kachel’ heet.

Het was in één woord een geweldige en leerzame ervaring met elkaar! Met dank aan:

download

Deze diashow vereist JavaScript.

En ons restaurant in de klas? Dat gaat een Italiaan worden: “Ristorante Rana” (Restaurant Kikker). De komende periode gaan we daar dan ook hard mee aan de slag!

25/11/2016: En hier dan ook echt aan het koken in ons Ristorante Rana……natuurlijk Pasta! De kok bereidt, de ober neemt de bestellingen op en tja wat doen de gasten? Kijk maar naar de foto’s hieronder:

Deze diashow vereist JavaScript.

 En dan onze afsluiting: Ristorante Rana geopend!

Op woensdag 14 december was het dan eindelijk zover! Het moment waar we naar toegeleefd hebben. Ons Restaurant werd geopend. We hebben er van genoten en heerlijk gegeten! De gerechten zijn klaargemaakt door onze koks en als ober mochten we ook bedienen. Dat hebben we super gedaan en ook zijn we trots op onze gasten…..die hebben zich ook voorbeeldig gedragen en keurig de rekening betaald ;-)!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

“All in the family”:

augustus-oktober 2016 stamboom

Wat een mooie stambomen hangen er nu in de klas. Heel trots presenteren ze wat ze gemaakt hebben! Het is nu wel heel duidelijk of tante…. een zus van moeder is of van vader. Goed gewerkt hoor!

Deze diashow vereist JavaScript.


En nu………………
We zijn de afgelopen tijd bezig geweest met: hoe was het nu toen papa en mama klein waren of hoe was het toen opa en oma klein waren? Was het toen anders op school? Of thuis? Wat voor auto’s reden er toen en had opa vroeger ook een mobiel?
Wat willen we weten van onze vader en moeder of oma en opa? Aan wie kun je het beter vragen dan aan henzelf!
Alle kinderen hebben vragen bedacht en zij zijn sinds vandaag journalisten en gaan een interview houden met opa of oma of met vader en moeder. De kinderen mogen zelf kiezen van wie zij dit allemaal willen weten.
Ze hebben hun notitieboekje meegekregen en de vragen hebben ze alvast opgeschreven.

 

Vandaag 1 sept. mochten we in de klas het lieve zusje van Nigel bewonderen. Nigel is echt een trotse broer en hier is ze dan: Naomi! Van harte gefeliciteerd! Welkom in de familie!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Contact

contact

CBS De Regenboog
Reijerweg 60
2983 AT Ridderkerk
Tel: 0180 - 48 61 11
info_regenboog
@pcpobr.nl

Kalendar

juni 2017

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30