Naar de supermarkt

Tja, wij willen graag een supermarkt in de klas!

Er zijn al heel veel doosjes meegebracht door de kinderen: lege pakken melk, soeppakjes, lege siroopflessen en doosjes van diepvries andijvie en nog veel meer.

Maar ja, hoe en waar gaan we die neer zetten. Hoe ziet de supermarkt er in het echt uit?

 

Met een groepje kinderen mochten we in de Albert Heijn op het Dillenburgplein komen kijken. De meneer van de winkel liet ons alles zien en legde van alles uit:

Er zijn allemaal afdelingen in een supermarkt: een groente en fruitafdeling, een afdeling voor de vleeswaren en voor kaas.

Deze diashow vereist JavaScript.

Er is ook een broodafdeling. Daar bakken ze zelf het brood af en snijden het in de snijmachine. Daarna leggen ze de broden op de goede plek op de plank.

Deze diashow vereist JavaScript.

We mochten zelfs even proeven en leerden wat een courgette is en waar je die in de winkel kunt vinden en wat blikworst en cervelaat is.

Ook mochten we even in de koeling kijken. Dat is een heel koud kamertje waar ze alle levensmiddelen bewaren die koel bewaard moeten worden omdat ze anders gaan rotten of zuur worden zoals melk en vlees. Het was daar echt koud. We zijn snel weer naar buiten gegaan.

Ook hebben we het apparaat bekeken waar de lege flessen doorheen gaan. Die lege flessen moeten dan allemaal opgeruimd worden. Een hele klus.

We stonden daar in het magazijn. In het magazijn staan ook heel veel rekken met nieuwe voorraad. Dozen vol pakken hagelslag, koffie en kattenvoer en nog veel meer. Alles op voorraad.

En verder mochten alle kinderen even achter de kassa. Ze mochten de klant echt helpen en de boodschappen scannen. De klanten moesten ook echt betalen natuurlijk en dan moet je de kassa goed kunnen bedienen. De kassière heeft daar natuurlijk bij geholpen. We hebben er heel veel van geleerd!

Aan de slag in onze eigen groep

We hebben in de groep nu een echte supermarkt. Je kunt er van alles kopen.

Er zijn verschillende afdelingen zoals de groente en fruitafdeling en de melk en zuivelafdeling. Voor die afdelingen hebben we borden gemaakt zodat je kunt zien in welke kast de melk moet komen en waar de radijsjes. De melk moet natuurlijk in de koeling.

We hebben fruit gemaakt van brooddeeg. Mooie appeltjes en druiven.

En vleeswaren, net als in de echte winkel cervelaat en boterhamworst. Op de verpakking staat wat erin zit. Dat hebben we er zelf op geschreven en we hebben er ook streepjescodes opgeplakt anders kan de kassière de vleeswaren niet scannen.

Iedereen wil nu graag in de supermarkt werken maar dat kan natuurlijk niet. Om de beurt is iemand de kassier of de vakkenvuller. Er is ook iemand die op de vrachtwagen rijdt. Die zorgt ervoor dat de voorraad aangevuld wordt.

Er zijn natuurlijk ook klanten. Zij wonen in de huishoek en komen boodschappen doen in de winkel. Ze nemen zelf geld mee en een betaalpas. Iedereen heeft zijn eigen pasje gemaakt.

De klant gebruikt een boodschappenkarretje of een mandje en zet alle uitgezochte boodschappen op de lopende band. Als de kassier alles gescand heeft dan gaat de klant betalen. De boodschappen gaan in de tas en thuis gaat alles in de voorraadkast.

Deze diashow vereist JavaScript.

Er worden ook boodschappenlijstjes geschreven en de reclameblaadjes worden ook gelezen. Misschien staat er wel wat lekkers in wat je op je lijstje kunt zetten.

Ook maken we mooie gebouwen in de bouwhoek. Op de foto hieronder zie je een prachtige parkeergarage boven de supermarkt en nog twee andere winkels.

 We gaan boodschappen doen

Zullen we iets lekkers gaan maken? Ja dat is een goed idee! Maar wat kunnen we dan zelf maken? Er komen heel veel voorstellen: koekjes bakken want dat heeft iemand thuis een keer gedaan, of pannenkoeken bakken. Nee dat hebben we vorig jaar al gedaan. Dan bedenkt iemand dat we wel pizza’s kunnen bakken. Dat is een goed idee!

Maar wat vinden we lekker om op een pizza te eten. Eigenlijk wil iedereen er wel worst op en iemand roept salami, dat is lekker. Dan komen er meer ideeën. Paddenstoelen en paprika. Paprika vindt niet iedereen zo lekker.  Als we zoveel dingen moeten kopen dan kunnen we dat beter opschrijven. Ja, we moeten een boodschappenlijstje maken. De juf pakt een pen en papier en de kinderen helpen alles op te schrijven. Worst is lastig maar een kind weet de w. Zo gaan we verder. Uiteindelijk hebben we 5 ingrediënten. 

1 pizza – 2 salami – 3 champignons – 4 tomatensaus – 5 kaas

De kinderen die mee gaan naar de winkel moeten nu hun eigen boodschappenlijstje gaan maken. Sommigen tekenen hem en anderen schrijven het over. Zij kunnen al zelf letters schrijven en het al een beetje lezen. Als je tekent dan moet je wel in de gaten houden dat je 5 verschillende dingen hebt want anders is je lijstje niet compleet. 

Als het af is dan pakken we alles wat we nodig hebben om naar de winkel te gaan. Een tas, een portemonnee met geld, een pasje voor de korting en natuurlijk onze boodschappenlijstjes. We nemen ook een lege fles mee dan kunnen we die gelijk terugbrengen. Dan krijgen we statiegeld. 

Hieronder staan foto’s over ons bezoek aan de winkel. Er was veel om te doen. We moesten een karretje halen en dan de boodschappen uitzoeken. Waar vind je al die boodschappen? Bij welke afdeling? En er is zoveel worst. Welke salami gaan we nemen? We letten op de prijs en nemen een klein pakje en natuurlijk de goedkoopste. Want 2 is meer dan 1 euro. En een o aan het begin is helemaal goedkoop. We vragen aan de vakkenvuller waar we de champignons en de pizzabroodjes kunnen vinden. Dan hebben we alles. We checken het lijstje. Ja we hebben 5 dingen in het karretje. Dan brengen we ook nog even de lege fles weg en krijgen een emballagebon uit het apparaat. En nu naar de kassa. Het kost 6 euro en 5 cent. We betalen met 10 euro en krijgen ook nog wisselgeld terug! Mooi nu alles in de tas en dan terug naar school!

Deze diashow vereist JavaScript.

Pizza’s maken

Een paar dagen later gaan we met onze ingekochte spullen aan de slag. We werken in het restaurant want daar is een oven. Eerst bedekken we de pizza met tomatensaus en daarna komen de salami en de champignons erop. Alles moet netjes in stukjes gesneden met een echt mesje. Dat moet je heel voorzichtig doen. Je gebruikt er ook een snijplankje bij anders krijg je krassen in de tafel. Op het laatst strooien we strooikaas over onze pizza’s en dan gaat alles in de oven. De pizza’s zijn heerlijk geworden. We konden er met z’n allen van smullen!

Het bevoorraden van de winkel

Tussendoor spelen we ook in onze eigen winkel. Soms zijn de producten op. Dan moeten ze aangevuld worden. De bestelling gaat dan naar de bestuurder van de vrachtwagen en die komt dan bijvoorbeeld extra pakken melk aanleveren. Want ja, de mensen willen graag alles in de winkel kunnen kopen!

Bijbelverhaal: de val van Jericho

We luisteren de laatste weken naar de verhalen over het volk Israël dat eerst onder leiding van Mozes en later onder leiding van Jozua naar het beloofde land op weg is. Inmiddels zijn de Israëlieten in de buurt. Maar ze waren heel bang want de mensen in het beloofde land zijn heel groot en sterk. Maar.. het land ziet er mooi uit!

Jozua heeft verspieders naar de stad Jericho gestuurd. Die hebben stiekem rond gekeken en Rachab heeft hen weer aan een rood touw langs de muur uit de stad laten ontsnappen. Een tijdje later vertelt God precies aan Jozua hoe de Israëlieten die stad Jericho met die dikke muur in kunnen nemen. Ze moeten er 7 keer omheen trekken. Uiteindelijk valt de muur om!

We hebben dat verhaal nagespeeld. Wij trokken met z’n allen 7 keer rond de muur en… de muur viel om! Behalve het huis met het rode touw, het huis van Rachab, dat werd door God gered.

Voorstelling: de olifant die woord hield

Op vrijdag 3 november hebben we gekeken naar de voorstelling: de olifant die woord hield. In een boom in Afrika zit vogel Wok te broeden. Ze wacht en wacht, maar het ei komt maar niet uit. Ze verveelt zich en wil graag een eindje om. Olifant wil best even blijven zitten tot ze terugkomt. Hij wacht en wacht en wacht. Top op een dag jagers langskomen…

Deze diashow vereist JavaScript.