Een ei! Ineens zagen een paar meiden het liggen. Er lag zomaar een reusachtig ei in de moestuin!

We hebben het ei maar mee naar binnen genomen want anders werd het wel heel koud. We hebben geprobeerd om het lekker warm te houden. Er is een nest voor gemaakt en op een deken lag het er warmpjes bij. Want ja, er moest toch iemand het ei uitbroeden!

We hebben overal gekeken maar er was geen vader of moeder dier te bekennen!

Na een paar dagen was het ei plotseling gebarsten. Er liep een spoor van zwarte pootafdrukken vanuit het nest, de kast af en over een stoel naar de gang. Maar het beest….. was nergens te bekennen…

We werden er heel nieuwsgierig naar. Welk beest was er uit het ei gekomen en waar was het nu? Was het naar zijn moeder gegaan, had het zijn moeder gevonden? Zou het honger hebben?

We wilden heel graag weten welk dier er uit het nest gekomen was? Er werden allerlei beesten genoemd en we hebben eieren bekeken op plaatjes en dieren die uit een ei komen.

Iemand dacht een giraf maar dat kan niet want die komt niet uit een ei en een vis komt wel uit een ei maar die leeft in het water en zo zou het toch ook wel geen krokodil zijn. Een ei van een kip is veel kleiner.

Iedereen tekende het dier waarvan hij dacht dat het wel in het ei zou zitten.

Verder gingen er ook kinderen op onderzoek uit. Liep het dier soms op de gang of waren er nog meer bijzonderheden te ontdekken die op een dier wezen. Een paar kinderen vonden mandarijnenschillen en bananenschillen op het plein. Ook vonden we een veertje en een beetje zwart van grond of zo.

De sporen die we vonden hebben we nagetekend en opgemeten met een meetstok. We hebben eraan geroken en ze nauwkeurig met een vergrootglas onderzocht.

Deze diashow vereist JavaScript.

We verzamelden al die dingen in kleine bakjes. Ze konden ons iets vertellen over het beest. Alles wat we erover dachten en ontdekten schreven we op.

Zo kwamen er ook een paar jongens vertellen dat ze het beest gezien hadden. Hun beschrijving schreven we ook op en zij schilderden een reconstructie van dat dier. Een dinosaurusje met vel gekleurde strepen.

Anderen zijn er nog steeds van overtuigd dat het om een eend gaat.

Om erachter te komen zijn we vallen gaan maken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zo kwamen we erachter dat het dier in ieder geval van stukjes appel houdt. Maar ook weer niet teveel want er waren kruimeltjes over. Hij zat waarschijnlijk” te vol!”

We zijn nu in boeken aan het bekijken of het een bepaald dinosaurusje zou kunnen zijn.

Ondertussen zijn er ook kinderen die zeggen dat Dinosaurussen heel lang geleden geleefd hebben maar dat die nu uitgestorven zijn. Er zijn wel botten van gevonden, die liggen in een museum.

Heel lang geleden leefden ze. Die botten hebben de onderzoekers onder de grond gevonden en zo ontdekten ze hoe het leven vroeger was.

Zo kan je veel dingen van vroeger vinden als je gaat graven.

Vanmorgen kwam er een jongen binnen met twee echte diamanten! Die had hij opgegraven in zijn eigen tuin! Hij leek wel een archeoloog!

Over de archeoloog moeten we meer weten! Daar gaan we over lezen!

Wij zijn inmiddels dol op speuren en ontdekken en sporen volgen. We komen van alles te weten over vroeger!

In het boek over de archeoloog hebben we gelezen wat een archeoloog allemaal doet.

Hij kan wel botten vinden van een dinosaurus. Die past hij allemaal in elkaar. Dat heet reconstrueren. Wij zijn nu ook steeds aan het proberen of we een dinosaurus “na kunnen bouwen”.

Ondertussen leren we veel nieuwe woorden: gewricht, borstkas, ribben, ruggengraat, enkel, schedel, skelet, fossiel, opgraven, onderaan, bovenaan.

We kennen ook een gedichtje over een dinosaurus:

Er was eens een dino,

heel groot en heel groen.

Hij vroeg aan een muisje:

toe geef me een zoen!

Nee zei het muisje,

dat doe ik niet!

Nu huilt de dino

een zee van verdriet!

Deze diashow vereist JavaScript.

We zijn ook zelf gaan zoeken en hebben in de zandtafel al van alles gevonden. We ontdekken steeds weer iets anders. Soms een vaasje of een bijzondere steen. Ook koperen kralen en bijzondere schelpen en een vreemd zwart ding. Het lijkt wel op de steen van een dinosaurus.

Bij ons verdere onderzoek bekijken we de spullen onder een vergrootglas, we meten ze op, we tekenen ze na en schrijven onze bevindingen op. Ook bedenken we wat iets zal zijn of waar het een stukje van is. Soms moet je overleggen want met meer weet je meer dan alleen.

Deze week hebben we een bijzondere les gehad. Er kwam een echte archeoloog bij ons in de groep vertellen over zijn werk. Hij vertelde over dieren die allang uitgestorven zijn zoals de dinosaurussen  maar ook de mammoet. De mammoet was een heel groot dier met gigantische slagtanden.

Die meneer liet ons ook van alles zien: een versteend ei, poep van een dinosaurus en we bekeken ook veel platen over vroeger.

Deze diashow vereist JavaScript.